top of page

Hogy tanítsak online?

Updated: Jul 14, 2020

Mit kezdjen az a tanár, aki vagy hirtelen találja magát az online tanítás helyzetében (mint most a koronavírus idején), vagy csak magától döntött úgy, hogy elindul ezen az úton? Ebben a posztban gyorsan végigmegyünk az #online #tanítás alapjain - azaz beszélünk a virtuális tantermekről, video chat szoftverekről, az online térben történő feladatvégzésről és azok kiértékeléséről.


 

Virtuális tantermek


Mit várunk egy virtuális tanteremtől, és miért kéne egyáltalán használnunk ezeket?


Egy ilyen tanterem egy privát, kóddal elérhető, csak oktatással foglalkozó tér, ahova a tanár (vagy tanárok, mert több tanár is rendelhető egy osztályhoz) feltöltheti az összes tananyagot (ami lehet dokumentum, video, hanganyag vagy kép), kiadhat feladatokat, kvízeket oszthat meg, kapcsolatot tarthat a diákokkal, és pár oldal esetében a szülőkkel is.


Én nagy kedvelője vagyok ezeknek a virtuális osztályoknak, mert sokkal rendszerezettebbé tudják tenni a tanár életét, mivel nem emailek ezrei között kell eligazodni, hanem minden egy helyen megtalálható.


De a rendszerezettségen túl mi másért érdemes ilyen helyet létrehozni? Sok diákunk még fiatal korú, és vagy nem rendelkeznek még facebook fiókkal, vagy szüleik nem örülnek, ha mások kapcsolatba kerülnek gyerekük személyes profiljával. A virtuális tantermek semmilyen privát információt nem osztanak meg a diákokról, így biztonságosak, valamint más, "világi" információ sem zavarja meg a tanulás menetét.


Mi a választék?


Én személy szerint a Google Classroom-ot szeretem a legjobban, mert nagyon letisztult és minden funkció megvan benne, ami fontos. Az Edmodo annyiban többet tud, hogy szülőket is be lehet venni az osztályba, akik figyelni tudják, mi folyik az online térben (ezt a Classroom intézményi előfizetés esetén teszi lehetővé), valamint lehet like-olni egymás kommentjeit, amit érdekes módon én sokat használok, és hiányolom a Classroomból. Viszont nekem az Edmodo felülete kicsit zavaros, valamint feleslegesnek tartom a facebook-ra hasonlító hírfolyamot, ahol különféle hashtageket (témákat), tanárokat és iskolákat követhetünk.


A Class Dojo és Classcraft a gamification szemléletét ismertetik meg velünk. Mindkét oldalon változatos karakterek bőrébe bújhatnak a gyerekek, és jó vagy rossz cselekedeteikért, teljesítményükért, magaviseletükért pontokat kaphatnak és veszthetnek, ezáltal motiválva őket a teljes tanéven át.


Video chat programok


Ismét csak jön a kérdés, hogy mit keressünk ezekben a programokban? Rengeteg hasonló szoftver van a neten, és nehéz eldönteni ezekből melyik is lesz a legjobb nekünk.


A legfontosabb funkciók egy sikeres órához:


  • Audio-video és chat

  • Képernyőmegosztás, fájlmegosztás

  • Kollaborációs lehetőség (whiteboard, közös dokumentum)

  • Kisebb szobák pár- és csoportmunkára

  • Több főt is kiszolgáljon

  • Meetingek előre időzítése


Miközben temérdeknyi mennyiségű videokonferencia program létezik, addig azt fontos fejben tartanunk, hogy a legtöbb üzleti célú, és nem feltéltenül szolgálja ki az igényeinket. Tanárként az lehet fontos nekünk, hogy vissza tudjuk hozni az élő órákon használt pár- és csoportmunkát (erre jók az ún. breakout room-ok, amiket tud a Zoom és a Webex), hogy le tudjunk játszani videókat és hanganyagokat anélkül, hogy mindenki külön-külön nézi (vagy nem nézi) vagy hogy rossz minőségben megy át a mi hangszórónk hangja. Erre szintén a Zoom és a Webex tud olyan megoldást, hogy megoszthatjuk a laptopunk hangját a résztvevőkkel, tehát ők pont olyan minőségben hallják, mintha a saját gépükön menne. Hasznos a képernyőmegosztó funkció és a fájküldés is, ha szeretnénk egy közös anyagon dolgozni a diákjainkkal.


Ebben a táblázatban megpróbáltam összszedni a legfontosabb funkciókat, és hogy ezekből mit ajánlanak az egyes video chat programok. A Zoom időkorlátjával kapcsolatban annyi változás született, hogy iskolai előfizetés esetén megszüntették a 40 perces limitet csoportos videók esetében (3 főnél több). Privát fiók használatakor viszont úgy tudunk ügyeskedni, hogy 40 percenként megszakítjuk a meetinget, majd újraindítjuk azt.


Nézd meg, milyen szinten állsz a Google Classroom vagy a Zoom használata terén ebben a posztban.


Hogyan tanuljunk online?


Az online térben már régóta megtaláljuk a nyelvórákat, azokból is leginkább a "beszélgetős" órákat, mivel azok lényegében hosszú videochatek jobb esetben valamilyen fókusszal és pár chatboxban elküldött szóval, kifejezéssel.


Azonban ha többet szeretnénk tanítani, készséget szeretnénk fejleszteni, vagy valamilyen más tárgyat oktatnánk, akkor már nem elég a hosszú beszélgetés. Felmerül az a kérdés is, hogy más tárgyak esetében működőképes-e a teljes óra hosszát végig videózni. Mert annak ellenére, hogy mi tanárok bírunk akár 90, akár 120 percen át is beszélni, még nem jelenti azt, hogy diákjaink/hallgatóink is ki tudják bírni.


Ekkor jön segítségünkre a flipped vagy blended tanítás. A flipped classroom magyarul fordított vagy tükrözött tanteremként ismert, és azt jelenti, hogy a diák a tananyag elsajátítását különböző interaktív (!) oldalakon keresztül oldja meg, majd a személyes órán egyrészt lehetősége van a kérdéseit feltenni és tisztázni, másrészt részt vehet különböző beszélgetéseken, vitákon, szerepjátékokon vagy projekt munkákon, amik a már elsajátított tudást alkalmazzák.


A blended learning kifejezés inkább a nyelvtanfolyamok körében ismert, ahol azt jelenti, hogy a diák párszor találkozik élőben a tanárral, míg a le