top of page

Januári Digitális Ötletpiknik Összefoglaló (EN/HU)

Hihetetlen ötletpikniket zártunk január 30-án, mert megdupláztuk a decemberi résztvevők számát, kétnyelvűek voltunk és több ötletelőnk is volt! Ezekre a szuper számokra majd visszatérek a poszt végén, mert egy fontos döntéssel kapcsolatban lesz jelentőségük, de addig is íme a januári esemény összefoglalója!


Jo Szoke Short and Simple English

 

A januári ötletpiknik fő témája az időmenedzsment volt. Eddigi tapasztalataink azt mutatták sokunknak, hogy az online órákon lényegesen kevesebbet tudunk lefedni a megtanítandó anyagból sokszor annak ellenére, hogy sokkal többet készülünk ezekre az órákra. Ezért a következő ötletek arra próbálnak megoldást ajánlani, hogy hogyan tudjuk az "időgyilkos" lépéseket kiiktatni, a "halott" időt jobban kihasználni vagy a tervezési időt lerövidíteni. Ebben a posztban az angolul elhangzott ötleteket magyarul, az angol ötleteket pedig magyarul fogom összefoglalni. Amit felkerülnek youtube-ra a felvételek, azokat is be fogom linkelni.


The main theme of the idea picnic this January was time management. Our experiences so far have shown to many of us that we can cover significantly less in our online lessons even though we often spend much more time planning these lessons. That's why the following ideas aim to provide solutions, such as getting rid of "time-wasting" steps, using "dead" time better or shortening planning time. In this post, I'm going to summarise in Hungarian the ideas that were originally presented in English and vice versa. As soon as I upload the recordings on Youtube, I'll put the links here as well.


Szenttornyai Eszti - Technikai problémákra épülő tanulás


Eszti ötletei az online órák kezdeti technikai nehézségeket aknázzák ki úgy, hogy azok (akár többszöri) játékos gyakoroltatásával szépen betréningezzük tanítványainkat. Így később el tudjuk kerülni azt a fejfájós helyzetet, hogy azért nem tudunk a tervünk végére jutni, vagy azért bukik el egy szépen megtervezett eleme az órának, mert a csoport fele nem érti mit és hogy kell csinálni a programon belül.

1) Eszti első ötlete a klasszikus "Simon says" játékot (magyarul hívhatjuk akár "Attila azt mondja, hogy"-nak 😄) ülteti át az online térbe.

  • Először meg kell ismertetnünk tanítványainkkal a szükséges kifejezéseket ahhoz, hogy később flottul menjen a játék (pre-teach target language) - ezt megtehetjük Google Jamboardot használva úgy, hogy egy a virtuális chat programról készített képernyőfotó bizonyos részeire kell húzniuk a diákoknak a virtuális post-it cetlikre írt megfelelő elnevezést (A Jamboardról már az előző pikniken is beszéltünk, több infót itt tudtok olvasni).

  • Most következhet maga a játék, ami abból áll, hogy először a tanár adja ki az utasításokat, mint pl. "Attila azt mondja, hogy állítsd a virtuális háttered egy nyári napsütéses strandra" vagy "Attila azt mondja, hogy küldj egy felfelé mutató hüvelykujjat." Ezeket kombinálni is lehet ha már úgy látjuk mennek az utasítások magukban is. Majd áttérhetünk a diákokra, hogy ők adjanak egymásnak feladatokat. Ha minden órán játszunk így 5 percet, nem fog előfordulni, hogy valamelyik tervezett feladatunk befullad, mert a fele az osztálynak ezt nem tudja, a másik fele meg azt.

2) A második ötlet TBL (task-based learning) alapokra épít. Ebben a feladatban technikai nehézségeket kell megoldaniuk a diákoknak a megfelelő célnyelvi elemek használatával. Pl. "a tanárodnak elment a hang, hogyan segítenél neki megoldani a problémát?" Ez a feladat olyan célnyelvi funkciók megtanítására és gyakoroltatására jó a technikai tréningen túl, mint a segítségnyújtás, segítségkérés és a prepozíciók használata (képernyő alja, teteje, sarka stb). Először egy demonstrációval indítjuk a feladatot, majd átadjuk a szót a diákoknak, hogy szerepjáték keretében segítséget nyújtsanak egymásnak. A technikai problémákat vagy a tanár adja meg nekik, vagy ők választják maguknak.


Az egyéni diákokra való adaptációt pedig úgy oldhatjuk meg, hogy vagy csak eljátsszuk ugyanúgy a dolgokat ketten, vagy ha ez megoldható, mert több egyéni diákunk van, akkor kiadjuk nekik a technikai segtítségnyújtás feladatát aszinkrón módon, és így egymásnak küldhetnek audio/video/szöveges segítséget mint házi feladat (ez a szuper ötlet Csíky Annától jött 😊).


Szlapák Adri - Időspóroló kezdő játékok


Adri arra a gyakran felmerülő problémára hozott megoldást, hogy mit kezdjünk akkor, ha diákjaink eltérő időpontokban érkeznek az órára. Valószínűleg azt csináljuk a legtöbben ebben a helyzetben, hogy újra és újra elmondjuk a késő diák(ok)nak, hogy épp mi történik vagy eddig mi történt. Ezzel ugye értékes perceket vesztünk az órából, és azoknak sem túl izgalmas mindez, akik rendesen időben érkeztek.

Adri erre azt találta ki, hogy addig amíg mindenki meg nem érkezik, a várószobában tartja a diákokat, hogy önállóan oldjanak meg rövid ismétlő vagy az órára rákészítő feladatokat. A várószobában (waiting room) lévőknek üzenet formájában küldi meg a feladatok elérhetőségét.

A lényeg itt a rövidség (max 5 perc) és a könnyű megoldhatóság. Ezeket a feladatokat DO NOW- nak hívja Adri Dewey&Hinton (1938), Fischer&Glennon (2012) nyomán.

Ezzel a megoldással időt tudunk spórolni, de csak akkor, ha a diákjaink megfelelően be vannak erre már tréningezve és tudják, hogy erre számítsanak. Valamint azt is biztosítja ez a típusú óratervezés, hogy azok akik késnek, nem maradnak le az óra lényegi elemeiről. Következzen pár példa arra, hogy milyen DO NOW feladatok közül tudunk választani:

  • szókincs - ha Quizletet használunk (használjunk, mert ez is időt spórol 😃), akkor készítsünk egy képernyőfotót az egyik feladatról, illesszük be egy Jamboardra (már megint a Jamboard 😝), osszuk meg a diákokkal a linket (szerkeszthető változatban!!) és kérjük meg őket, hogy annotálják úgy ahogy akarják - kötögessék össze, írjanak hozzá szinonímát, rajzoljanak hozzá stb.

  • nyelvtan - szinte ugyanaz az elképzelés, mint előbb, csak most a könyvünkből, munkafüzetünkből emelünk ki rövid ismétlő feladatokat, amiket berakunk Jamboardra és ők megoldják. Ezek lehetnek kiegészítős, sorba-rakós feladatok, vagy bármi, ami gyorsan kész.

  • készségek - itt jöhetnek olyan gyors feladatok, amik felkészítik őket az óra első pár percére. Pl. nagyon alacsony szinteken előre megadhatjuk a kérdéseket, amiket amúgy is kérdeznénk az óra elején (Milyen volt a hétvége?), és ezekre fel tudnak az 5 percben készülni, amíg a többiek megérkeznek. Vagy keressenek pár dolgot a szobájukban, ami P-vel kezdődik, vagy találjanak meg bizonyos helyeket a térképen és jelöljék be.

Adri angol nyelvű posztja a DO NOW feladatokról


Csíky Anna - Fluency First TBL blog


Anna a tervezési idő lerövidítésére hozott egy szuper forrást. Neil Anderson és Neil McCutcheon nevéhez fűződik egyrészt a gyakorlati ötletektől hemzsegő könyvük, amit írtak a Task Based Learning módszeréről, valamint a blogjuk, ahol előre megírt TBL óraterveket találunk.

A TBL lényege az, hogy feladatközpontú, tehát van egy alap "problémánk," amit meg kell oldania a diákoknak. Ez lehet pl. az új évünk megtervezése, a szobánk újra berendezése, vagy egy parti megszervezése. A lényeg, hogy egy konkrét feladattal indítunk, amihez persze ajánlunk célnyelvi kifejezéseket, de alapvetően a diákoktól érkezik az igényelt nyelvi input.

A TBL másik eleme a ciklikus ismétlődés. Tehát elvégezzük egyszer a feladatot, kapunk valamennyi nyelvi inputot, majd újra megcsinálhatjuk a feladatot az új kifejezéseket alkalmazva.

És Neil-ék blogja ebben segít nekünk igazán, mert új ötleteket ad, az óra teljes menete ki van fejtve, valamint letölthető feladatlap-sablonokat is találhatunk, amik mind mind az óratervezésünket segítik elő. Ezeken felül diákközpontú (hiszen a nyelvi input az ő igényükből jön), valós és realisztikus feladatokat kínál, valamint autentikus nyelv használatára sarkall. További plusz pont a tervezésünk megkönnyítéséhez, hogy azonnal a free practice/szabad gyakorlás résszel kezdünk, tehát nem fordulhat elő, hogy azért nem gyakorlunk, mert kifutottunk az időből. 😉

A blog angol nyelven érhető el, de a feladatokat egy kis extra munkával saját magunk is átültethetjük bármilyen más nyelvre.