top of page

Márciusi Digitális Ötletpiknik Összefoglaló (HU/EN)

Hihetetlen, de már a harmadik ötletpikniken vagyunk túl, miközben odakinn egyre tavaszodik az idő és a járvány nem lankad. Ezen a pikniken a "kevesebb néha több" hozzáállás jegyében olyan ötleteket hallhattunk, amik nem az általunk használt különféle digitális eszközök számának gyarapítását várják el tőlünk, hanem a legalapvetőbb kellékeinket használják ki maximálisan. A piknik második felében pedig problémamegoldó kerekasztal-beszélgetéseken vehettek részt a regisztrálók.


It's hard to believe that we're already over the third idea picnic! Meanwhile, spring has been busy springing and the pandemic is reluctant to leave us alone. This picnic was inspired by the idea of "less is sometimes more," meaning that we looked at ideas that don't intend to increase the size of the vast array of digital tools we already use but instead exploit the simplest ones to the fullest. In the second part of the picnic, we had problem-solving roundtable discussions.


 

Egy igazán inspiráló ötletpikniken vagyunk túl, és úgy érzem, jó döntés volt, hogy létszámkorlátossá tettem az eseményt, mert 33 résztvevővel sokkal bátrabban szólt mindenki hozzá a beszélgetésekhez, mint amikor nagyon sokan voltunk. De mondjátok meg, Ti mit gondoltok :) Nézzük is az ötleteket!


Mary Sousa - Hol találunk ötleteket?


Mary angol anyanyelvűként csodálatos bátorsággal és felkészültséggel magyarul adott elő a pikniken, amiért le a kalappal előtte! Mindemellett ötlete is friss hozzáállást hozott a praktikusságot előnyben részesítő megoldások körébe. Mary alapvetően a szabad gondolkodás és a gondolati jelenlét (mindfulness) fontosságát mutatta be az óráinkra való készülésben saját példáin keresztül.

Sokszor elkap minket a tervezés és az általános munka heve, és emiatt nem vesszük észre a körülöttünk lévő világban rejtőző inspiráló lehetőségeket. Ha nyitott szemmel járunk-kelünk a világban, de szabadon és ellazultan állunk hozzá mindahhoz, amit látunk, más gondolati síkokra tudunk kerülni, és ezáltal kreatívabb ötletek juthatnak az eszünkbe.

Mary még hozott egy nagyon jó szemléletformáló ötletet, ami rengeteg résztvevőnek tetszett: a tanítványaihoz tartozó jegyzeteket, anyagokat külön-külön az adott tanítványra jellemző mappában tárolja, ami szintén segíti a tanítványra és az órájára való ráhangolódást. Ezt digitálisan is meg tudjuk tenni, ha valamilyen színt társítunk az adott virtuális mappához.Brózik Dorka - Pletykáljunk!


A lelki átszellemülésünk után Dorka egy szuper alacsony felkészülést igénylő ötlettel érkezett. Ez a játék lényegében a "Találj valakit, aki" előkészületet nem kívánó verziója. A csoport szintjétől függően a tanár annyi támogató segítséget ad, amennyit szükségesnek gondol ahhoz, hogy a diákok egyedül is képesek legyenek kérdéseket feltenni (pl. felír egy minta kérdést, amire bekéri a diákoktól a lehetséges válaszokat; vagy felír pár igét, ami ötletet tud adni a diákoknak más kérdések kitalálásához). A diákok kitalálnak pár kérdést maguknak.

Ezek után a tanár párba teszi a diákokat és megkéri őket, hogy tegyék fel egymásnak a kérdéseket, és lehetőleg ne írják le a válaszokat, amiket kapnak, mert úgy izgalmasabb lesz a végkifejlet. A lényeg, hogy mindenki minél több emberrel beszéljen. (Ezt digitálisan úgy tudjuk megoldani Zoom-ban pl., hogy szabadon választható breakout szobákat nyitunk, tehát a diákok szabadon mehetnek át másokhoz beszélgetni. Fontos ilyenkor, hogy ne hagyjuk, hogy mindenki végül egy nagy szobában kössön ki. - Jo, a szerk.)

A játék utolsó fázisa az, amikor mindenki újra egy szobában van és megpróbálják együtt visszaidézni, hogy kiről mit tudtak meg. Ez akkor tud vicces lenni, ha minél jobban eltorzul az információ és tényleg pletykák indulnak el, amik egyáltalán nem is úgy vannak.


Szenttornyai Eszti - Variációk egy ENTER-re


Eszti is folytatta az egyszerű, de mégis nagyszerű ötletek sorát, amiben az az igazán nagyszerű, hogy nem Zoom specifikus (az eddigi posztokból eléggé kitűnhetett, hogy többségünk nagyon elfogult Zoom iránt), hanem bárhol megoldható, ahol van chat funkció.

Az ötlet arra épít, hogy az ENTER egyidejű megnyomásával valóban érdekes, váratlan, kreatív és autentikus válaszmegoldások tudnak születni, mert senki nem tud a másik által már beírt válasz alapján változtatni a saját elgondolásán.

Eszti ezt azzal példázta, hogy pl. egy bizonyos szó / szócsoport / nyelvtani forma használatával mindenkinek be kell írnia egy mondatot, amikkel kapcsolatosan utána további kérdéseket lehet feltenni egymásnak vagy lehet a felbukkanó hibákat kielemezni.

A virtuális fehértábla szintén bevethető ezen ötlet megvalósítására, mert míg ír valaki a táblára, az nem látszik, amíg ki nem kattint a szövegdobozból. Ezáltal kérhetünk tanítványainktól mondatokat a táblára vagy egy képre kérhetjük, hogy írjanak kérdéseket/hozzáfűzéseket/megnevezéseket, amiket egyszerre kell, hogy megjelenítsenek.


The main idea is to have students type their answers in the chat or on the board and press the ENTER key at the same time. This way everyone is involved, emerging problems can be discussed, and students can react to each other's sentences easily (either to the content, e.g. 'Ask someone a follow-up question about their sentence' or to the grammar, e.g. 'Do you see any structures that you wouldn't have thought of?').

Some ideas:

  • The teacher gives the students a sentence to translate, transform so that it's true for them, finish (e.g. If I was not at home right now...), put to another tense, react to, correct, ...

  • Or a word that they need to relate to themselves, write a question with, write true or false sentences on the whiteboard with (then the others can put a stamp next to the sentences they think are not true and grill the writers)

  • Private messages also offer a lot of options (e.g. The teacher sends one student a question in a private message and he/she types the answer. The others guess the question using, for instance, reported speech).

For these lessons, all you need to have is a set of words or grammatical structures / example sentences in mind. No need for applications, photos, worksheets. The task itself comes from the comparison of answers and the fun comes from the students themselves (i.e. from their different opinions, solutions, experiences, questions).