top of page

Januári Digitális Ötletpiknik Összefoglaló (EN/HU)

Hihetetlen ötletpikniket zártunk január 30-án, mert megdupláztuk a decemberi résztvevők számát, kétnyelvűek voltunk és több ötletelőnk is volt! Ezekre a szuper számokra majd visszatérek a poszt végén, mert egy fontos döntéssel kapcsolatban lesz jelentőségük, de addig is íme a januári esemény összefoglalója!


Jo Szoke Short and Simple English

 

A januári ötletpiknik fő témája az időmenedzsment volt. Eddigi tapasztalataink azt mutatták sokunknak, hogy az online órákon lényegesen kevesebbet tudunk lefedni a megtanítandó anyagból sokszor annak ellenére, hogy sokkal többet készülünk ezekre az órákra. Ezért a következő ötletek arra próbálnak megoldást ajánlani, hogy hogyan tudjuk az "időgyilkos" lépéseket kiiktatni, a "halott" időt jobban kihasználni vagy a tervezési időt lerövidíteni. Ebben a posztban az angolul elhangzott ötleteket magyarul, az angol ötleteket pedig magyarul fogom összefoglalni. Amit felkerülnek youtube-ra a felvételek, azokat is be fogom linkelni.


The main theme of the idea picnic this January was time management. Our experiences so far have shown to many of us that we can cover significantly less in our online lessons even though we often spend much more time planning these lessons. That's why the following ideas aim to provide solutions, such as getting rid of "time-wasting" steps, using "dead" time better or shortening planning time. In this post, I'm going to summarise in Hungarian the ideas that were originally presented in English and vice versa. As soon as I upload the recordings on Youtube, I'll put the links here as well.


Szenttornyai Eszti - Technikai problémákra épülő tanulás


Eszti ötletei az online órák kezdeti technikai nehézségeket aknázzák ki úgy, hogy azok (akár többszöri) játékos gyakoroltatásával szépen betréningezzük tanítványainkat. Így később el tudjuk kerülni azt a fejfájós helyzetet, hogy azért nem tudunk a tervünk végére jutni, vagy azért bukik el egy szépen megtervezett eleme az órának, mert a csoport fele nem érti mit és hogy kell csinálni a programon belül.

1) Eszti első ötlete a klasszikus "Simon says" játékot (magyarul hívhatjuk akár "Attila azt mondja, hogy"-nak 😄) ülteti át az online térbe.

  • Először meg kell ismertetnünk tanítványainkkal a szükséges kifejezéseket ahhoz, hogy később flottul menjen a játék (pre-teach target language) - ezt megtehetjük Google Jamboardot használva úgy, hogy egy a virtuális chat programról készített képernyőfotó bizonyos részeire kell húzniuk a diákoknak a virtuális post-it cetlikre írt megfelelő elnevezést (A Jamboardról már az előző pikniken is beszéltünk, több infót itt tudtok olvasni).

  • Most következhet maga a játék, ami abból áll, hogy először a tanár adja ki az utasításokat, mint pl. "Attila azt mondja, hogy állítsd a virtuális háttered egy nyári napsütéses strandra" vagy "Attila azt mondja, hogy küldj egy felfelé mutató hüvelykujjat." Ezeket kombinálni is lehet ha már úgy látjuk mennek az utasítások magukban is. Majd áttérhetünk a diákokra, hogy ők adjanak egymásnak feladatokat. Ha minden órán játszunk így 5 percet, nem fog előfordulni, hogy valamelyik tervezett feladatunk befullad, mert a fele az osztálynak ezt nem tudja, a másik fele meg azt.

2) A második ötlet TBL (task-based learning) alapokra épít. Ebben a feladatban technikai nehézségeket kell megoldaniuk a diákoknak a megfelelő célnyelvi elemek használatával. Pl. "a tanárodnak elment a hang, hogyan segítenél neki megoldani a problémát?" Ez a feladat olyan célnyelvi funkciók megtanítására és gyakoroltatására jó a technikai tréningen túl, mint a segítségnyújtás, segítségkérés és a prepozíciók használata (képernyő alja, teteje, sarka stb). Először egy demonstrációval indítjuk a feladatot, majd átadjuk a szót a diákoknak, hogy szerepjáték keretében segítséget nyújtsanak egymásnak. A technikai problémákat vagy a tanár adja meg nekik, vagy ők választják maguknak.


Az egyéni diákokra való adaptációt pedig úgy oldhatjuk meg, hogy vagy csak eljátsszuk ugyanúgy a dolgokat ketten, vagy ha ez megoldható, mert több egyéni diákunk van, akkor kiadjuk nekik a technikai segtítségnyújtás feladatát aszinkrón módon, és így egymásnak küldhetnek audio/video/szöveges segítséget mint házi feladat (ez a szuper ötlet Csíky Annától jött 😊).


Szlapák Adri - Időspóroló kezdő játékok


Adri arra a gyakran felmerülő problémára hozott megoldást, hogy mit kezdjünk akkor, ha diákjaink eltérő időpontokban érkeznek az órára. Valószínűleg azt csináljuk a legtöbben ebben a helyzetben, hogy újra és újra elmondjuk a késő diák(ok)nak, hogy épp mi történik vagy eddig mi történt. Ezzel ugye értékes perceket vesztünk az órából, és azoknak sem túl izgalmas mindez, akik rendesen időben érkeztek.

Adri erre azt találta ki, hogy addig amíg mindenki meg nem érkezik, a várószobában tartja a diákokat, hogy önállóan oldjanak meg rövid ismétlő vagy az órára rákészítő feladatokat. A várószobában (waiting room) lévőknek üzenet formájában küldi meg a feladatok elérhetőségét.

A lényeg itt a rövidség (max 5 perc) és a könnyű megoldhatóság. Ezeket a feladatokat DO NOW- nak hívja Adri Dewey&Hinton (1938), Fischer&Glennon (2012) nyomán.

Ezzel a megoldással időt tudunk spórolni, de csak akkor, ha a diákjaink megfelelően be vannak erre már tréningezve és tudják, hogy erre számítsanak. Valamint azt is biztosítja ez a típusú óratervezés, hogy azok akik késnek, nem maradnak le az óra lényegi elemeiről. Következzen pár példa arra, hogy milyen DO NOW feladatok közül tudunk választani:

  • szókincs - ha Quizletet használunk (használjunk, mert ez is időt spórol 😃), akkor készítsünk egy képernyőfotót az egyik feladatról, illesszük be egy Jamboardra (már megint a Jamboard 😝), osszuk meg a diákokkal a linket (szerkeszthető változatban!!) és kérjük meg őket, hogy annotálják úgy ahogy akarják - kötögessék össze, írjanak hozzá szinonímát, rajzoljanak hozzá stb.

  • nyelvtan - szinte ugyanaz az elképzelés, mint előbb, csak most a könyvünkből, munkafüzetünkből emelünk ki rövid ismétlő feladatokat, amiket berakunk Jamboardra és ők megoldják. Ezek lehetnek kiegészítős, sorba-rakós feladatok, vagy bármi, ami gyorsan kész.

  • készségek - itt jöhetnek olyan gyors feladatok, amik felkészítik őket az óra első pár percére. Pl. nagyon alacsony szinteken előre megadhatjuk a kérdéseket, amiket amúgy is kérdeznénk az óra elején (Milyen volt a hétvége?), és ezekre fel tudnak az 5 percben készülni, amíg a többiek megérkeznek. Vagy keressenek pár dolgot a szobájukban, ami P-vel kezdődik, vagy találjanak meg bizonyos helyeket a térképen és jelöljék be.


Csíky Anna - Fluency First TBL blog


Anna a tervezési idő lerövidítésére hozott egy szuper forrást. Neil Anderson és Neil McCutcheon nevéhez fűződik egyrészt a gyakorlati ötletektől hemzsegő könyvük, amit írtak a Task Based Learning módszeréről, valamint a blogjuk, ahol előre megírt TBL óraterveket találunk.

A TBL lényege az, hogy feladatközpontú, tehát van egy alap "problémánk," amit meg kell oldania a diákoknak. Ez lehet pl. az új évünk megtervezése, a szobánk újra berendezése, vagy egy parti megszervezése. A lényeg, hogy egy konkrét feladattal indítunk, amihez persze ajánlunk célnyelvi kifejezéseket, de alapvetően a diákoktól érkezik az igényelt nyelvi input.

A TBL másik eleme a ciklikus ismétlődés. Tehát elvégezzük egyszer a feladatot, kapunk valamennyi nyelvi inputot, majd újra megcsinálhatjuk a feladatot az új kifejezéseket alkalmazva.

És Neil-ék blogja ebben segít nekünk igazán, mert új ötleteket ad, az óra teljes menete ki van fejtve, valamint letölthető feladatlap-sablonokat is találhatunk, amik mind mind az óratervezésünket segítik elő. Ezeken felül diákközpontú (hiszen a nyelvi input az ő igényükből jön), valós és realisztikus feladatokat kínál, valamint autentikus nyelv használatára sarkall. További plusz pont a tervezésünk megkönnyítéséhez, hogy azonnal a free practice/szabad gyakorlás résszel kezdünk, tehát nem fordulhat elő, hogy azért nem gyakorlunk, mert kifutottunk az időből. 😉

A blog angol nyelven érhető el, de a feladatokat egy kis extra munkával saját magunk is átültethetjük bármilyen más nyelvre.



Brózik Dorka - Don't be scared :)


Dorka saját élményein keresztül mutatja be, hogyan birkózott meg a Spanyolországba rendkívüli hirtelenséggel érkezett karantén okozta tanítási gondokkal. Mi történik, amikor nagyon fiatal diákokat tanítunk (50 perces órák heti kétszer 7 db 6 éves gyerekekkel), amikor egyik napról a másikra kell mindenkinek otthon maradnia és még könyve sincs senkinek, amikor az egész tanítási helyzet egy pillanat alatt áll a fejére?

Ami könnyebbé és elviselhetőbbé tette az idegen helyzetet az a már meglévő és működő tantermi és tanulási rutin. Viszont ami igazán megosztotta a csoportot, az az eltérő fejlettségi szintjük. Így valaki lehet, hogy már ügyesen írt és olvasott, míg valaki még a ceruzát sem tudta biztosan kezelni.

Ennek az anyag nélküli helyzetnek a kezelésére Dorka az alábbi tippeket hozta a rajzolós diktálás-varázs állat játék példáján keresztül:

  • Ehhez a feladathoz semmiféle készülés nem szükséges a tanár részéről, viszont nagyon fontos, hogy rövid, érthető és könnyen követhető lépésekben kell lediktálnunk a fejünkben lévő varázs állat részeit, hogy elkerüljük a káoszt.

  • Mindig várjuk meg, hogy mindenki befejezze az adott lépést.

  • Nagyon fontos az is, hogy az egész feladat előtt megbizonyosodjunk arról, hogy mindenkinek megvan minden szükséges kelléke (ceruzák, papírok, tollak). (Ez felnőttek esetében is ugyanolyan kulcsfontosságú és időspóroló lépés tud lenni 😉 - Jo kommentje)

  • Érdemes nem a lassabbakat fejben tartva tervezni, hanem a gyorsabbakat. Miért? Mert rájuk gondolunk ritkábban 😃, és ezért nem vagyunk rendesen felkészülve az ő lefoglalásukra. A gyorsabbak rajzolhatnak extra részleteket az állatra vagy akár át is vehetik a diktáló szerepét.


If you like the events organised by Jo Szoke - Short and Simple English, enjoy reading the blog posts and watching the uploaded videos, I would be extremely happy if you supported me with a cup of coffee (click the image). I could also reward my idea masters with coffee from your donation :)



Veber Gabi - "Laziness brings struggle"


The title of Gabi's talk is actually a Hungarian proverb meaning that if somebody really doesn't want to do something they should do, it will only make matters worse.

The basic scenario is that we are state school teachers who just received the news that we need to cover several lessons late in the afternoon. By the time students get to their 7th or 8th class, they are usually exhausted and completely demotivated.

Gabi's idea for these lessons is to strike a bargain with her students - if they can work nicely for 25 minutes, the rest of the 45-minute lesson is spent with a game. But the game is undoubtedly educational, mind you!

Gabi uses an interactive content creator website, Genial.ly, for creating her games. This website contains a wide range of enjoyable interactive game templates that we can set our students for individual practice or we can play them together in open class. Using these templates can significantly shorten our planning time, and as we advance in our Genially skills we can create more personalised games.

You can find a beginner's guide to Genially here, and you can find Gabi's presentation here!


Becsei Anna - Crosswords 3 in 1


Anna's idea that she brought to the picnic focuses on how we can cut our planning time and how we can bring the most out of something very little.

  1. First, you find yourself a crossword (either take a screenshot of an online one or take a picture of an actual crossword), upload it on Jamboard.

  2. Then put your students in groups of 3 and send them to their breakout rooms.

  3. They should start working on the same crossword but they should NOT write anything on the Jamboard image but take notes in their own notebooks. This way, they can practice spelling, giving instructions to each other, checking understanding, and collaborating.

  4. When the time is up (10-15 minutes), they should choose 3 words that were the most challenging for them.

  5. They share their 3 most challenging words with each other, thus creating a short list of difficult words that can be used later for...

  6. ...writing a story or a dialogue with or without a central theme as a follow-up activity

Anna likes this game because it not only teaches students new words, they also practice various speaking and social skills, they improve their productive skills by doing the follow-up. It also requires very little preparation time, and the final products (stories, dialogues) can be later shared and given feedback on.


Anna's Jamboard with some sample crosswords can be found here!


Aaand now the big announcement regarding the continuation of the Digital Teaching Idea Picnic series!

I have been thinking a lot about how theses two events went, discussed it with many group members, and we came to the conclusion that the main essence of this event, the reason why it's called "picnic" is that we can share our ideas in a friendly and interactive environment. And although the event has become super successful (we had almost 80 live participants this January), the sheer size of the event made it different from what it was supposed to have been. So, we made a decision to:

  1. set a participant limit on the following idea picnics

  2. run the events in one language only, which is going to be Hungarian as there are fewer such initiatives in Hungary

  3. have fewer ideas per session

  4. ask idea masters to record their ideas in English, which will be uploaded to Short and Simple English's youtube channel

Magyarul 😃: annak ellenére, hogy az ötletpiknik őrületes népszerűségnek kezd örvendeni, maga az esemény lényege pont az, hogy kellemes környezetben formalitások nélkül tudjuk megosztani és megbeszélni a jobbnál jobb ötleteinket. A hatalmas létszám (most januárban majdnem 80 élő résztvevőnk volt!), a több előadó és a két nyelv együttes használata sokakat elbátortalaníthatott a szabad beszélgetéstől, és idő sem nagyon jutott rá. Ezért úgy döntöttünk, hogy:

  1. létszámkorlátosak lesznek az ötletpiknikek annak érdekében, hogy felszabadultan tudjunk beszélgetni és ötletelni

  2. csak egy nyelven fog menni az esemény, ami pedig a magyar lesz, mert Magyarországon kevesebb ilyen rendezvény van

  3. kevesebb ötlet fog szerepelni (max 4)

  4. az ötletelőket megkérem, hogy angolul vegyék fel az ötletüket, amit megosztok a Short and Simple English youtube csatornáján.


Ha tetszenek a Jo Szoke - Short and Simple English által szervezett események, a megírt blogposztok és kitett videók, nagy örömmel venném ha támogatnál egy kávé árával (katt a képre). Ebből az ötletelőknek is tudok majd ajándék kávét venni :)

152 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page